30 Mayıs 2013 Perşembe

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ UTKU KALI

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 11 Μαΐου 2013 στην πόλη Reyhanli της επαρχίας Hatay είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 52 συνανθρώπων μας. Όπως  δημοσιεύθηκε σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της πληροφορίες για το γεγονός προτού αυτό λάβει χώρα. 
 Στις 22 Μαΐου 2013, μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλούνται “Redhack”, δημοσιοποίησε την επίσημη στρατιωτική αλληλογραφία, την ύπαρξη της οποίας έχουν παραδεχτεί και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία  η κυβέρνηση γνώριζε εκ των προτέρων για την επικείμενη επίθεση. Οι κρατικοί υπάλληλοι υποστήριξαν ότι αφού τα έγγραφα είχαν τη μορφή φωτογραφικού υλικού, δεν επρόκειτο για ηλεκτρονική παραβίαση (hacking) κάποιας επίσημης κρατικής ιστοσελίδας, αλλά για διαρροή πληροφοριών από τον φερόμενο ως δράστη. Τα έγγραφα που υποστηρίζεται ότι διέρρευσαν από τον στρατιώτη Utku Kali, αποκαλύπτουν τα λάθη που στοίχισαν τη ζωή στους πολίτες μας στο Reyhanli στην επαρχία Hatay. Είναι βέβαιο ότι αυτά τα λάθη είναι πολύ πιο σημαντικά από την διαρροή πληροφοριών αυτή καθεαυτή, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα λάθη υπερκεράστηκαν από την υπόθεση της διαρροής.



Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι δύο στρατιώτες που υπηρετούσαν την υποχρεωτική θητεία τους στην Επαρχιακή Διοίκηση Χωροφυλακής της Amasia, στάλθηκαν στη στρατιωτική εισαγγελία του Sivas αμφισβητούμενοι ως “ύποπτοι”. Μόνο ένας από αυτούς τους στρατιώτες, ο Utku Kali κατηγορείται για «μεγάλη πιθανότητα ποινικού αδικήματος», μόνο και μόνο επειδή “εκτελούσε το καθήκον του κατά τις ώρες που τα έγγραφα ανέβηκαν στο στρατιωτικό εσωτερικό δίκτυο (intranet)".

Ο Utku Kali βρίσκεται υπό κράτηση για παράνομα υπερβολικό χρονικό διάστημα, επειδή ζήτησε να μάθει το ακριβές αδίκημα που του χρεώνεται και  απαίτησε να ανακριθεί παρουσία μέλους της οικογένειας του που τυγχάνει να είναι δικηγόρος. Ο δεύτερος στρατιώτης που κρατούνταν στάλθηκε πίσω στο στράτευμα επειδή «τα έγγραφα που διέρρευσαν δεν ανέβηκαν στο intranet κατά τη διάρκεια της βάρδιας του». Ο στρατιώτης Utku Kali συνελήφθη μετά από  δίκη.

Ο φερόμενος ως ύποπτος, στρατιώτης Utku Kali, του οποίου η υπόθεση εξακολουθεί να διερευνάται, κατονομάστηκε στα εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media ως “ο στρατιώτης ο οποίος διέρρευσε τα έγγραφα". Ωστόσο, ο στρατιώτης Utku Κάλι, δεν μπορεί εκ των προτέρων να στιγματίζεται ως “leaker” ούτε και να θεωρείται “ήρωας” για διαρροή εγγράφων την οποία δεν έπραξε. Είναι ένας απλός πολίτης που υπηρετεί την μακράς διάρκειας υποχρεωτική θητεία του, ακριβώς όπως και οι υπόλοιποι 465.197 στρατιώτες της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για την αθωότητα του Utku Kali είναι το γεγονός ότι οι RedHack συνέχισαν να βγάζουν πληροφορίες από το εσωτερικό του στρατού, ενώ ο  Utku Kali βρισκόταν υπό κράτηση. Είναι αδύνατο να σκεφτεί κανείς, λοιπόν, ότι ο υπό κράτηση Utku Kali ήταν το πρόσωπο πίσω από την  αποστολή  αυτών των πληροφοριών.

Πέρα από όλα αυτά, το πιο κρίσιμο σημείο του νομικού αγώνα για τον  Utku Kali είναι ότι ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ, κατηγορήθηκε a-priori από τις από τις κρατικές αρχές για τη διαρροή εγγράφων στο διαδίκτυο, συνελήφθη παράνομα, χωρίς   αποδεικτικά στοιχεία και καμία λογική αιτιολόγηση. Για το λόγο αυτό, πρέπει να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την απελευθέρωσή του και την επιστροφή του στην φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό.

Η οικογένεια Kali



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder