22 Ağustos 2013 Perşembe

UTKU KALI DOSYASINDAKİ TEMEL 10 HUKUKA AYKIRILIK


1 - Utku 22 Mayıs'ta hukuka aykırı olarak, yasal sürelerde aşılarak ve hiç bir aile yakınına haber verilmeksizin gözaltına alınmıştır. Savcının bilgisi dışında üstleri tarafından işkence altında sorguya çekilerek suçu kabul etmeye zorlanmıştır. Utku;o gün de bu gün de işlemediği bir suçu kabul etmemiştir.

2 - Utku, santralde bulunduğu iddia edilen 3 evrak nedeniyle tutuklanmıştır. Bunlardan 2’si'si diğer er için tutuklama nedeni değilken, Utku için tutuklama nedeni sayılmış olup, şüpheliler arasında eşitliği Utku aleyhine bozan bir şekilde tutuklanmıştır. Tutuklanmasına neden olan en önemli evrak boş bir kağıttır. Utku 24 Mayıs’ta tutuklanmıştır.

3 - Bulunduğu iddia edilen telefonların adli incelenmelerinin yapılabilmesi amacıyla imajarının alınması işlemi avukatlar eşliğinde 9 saat boyunca yapılamamış ve ne hikmetse Jandarma İstihbarat Komutanlığı’nda (Ankara) bu işlem yapılabilmiştir. Avukatların hazır bulunması ise engellenmiş olup, bu konu hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.

4 - Arama video kayıtlarında telefon çok manidar bir şekilde bulunuyor, 7-8 şarj aletine rağmen sadece iPhone cihaz aranıyor, telefon bulunduktan kısa bir süre sonra kendisini kapatıyor. Seri numaralı bir delil poşetine bile konmadığı gibi, telefon üzerinde parmak izi incelemesi de yapılmamıştır. Sonraki en az 38 saat süresince telefonun hangi koşullarda ve kimde olduğu, korunup korunmadığı bile meçhuldür. Deliller usulüne uygun toplanmamış ve muhafaza edilmemiştir. Bu da delilleri şüpheli hale getirmektedir.

5 - Utku, cezaevinde bugüne kadar defalarca çıplak aramaya maruz kalmıştır.

6 - Utku, doktor muayenelerinde sağlık hakkı ve hasta mahremiyeti ihlal edilerek 4 asker eşliğinde ve elleri kelepçeli olarak doktor muayenesine maruz kalmıştır. Görevli ve uzman doktorlar Utku'nun maruz kaldığı işkence ve kötü muameleyi Adli mercilere bildirmemiştir.

7 - Tutuklama duruşması dahil olmak üzere hukuki süreçteki bütün metinler Utku’nun suçu kabul ettiği, itiraf ettiği, pişman olduğu, bir ceza varsa cezasına razı olduğu şeklindeki engizisyonvari hazır altına imza at bizi oyalama tarzı metinlerden oluşmaktadır.

8 - Utku’nun tutuklanma ve tutukluluğun devamı olarak gösterilen sebeplerin hiç birinin hukuki gerekçesi olmadığından ve itirazlarımızın keyfen reddedildiğinden dolayı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılmıştır.

9 - Türk Tabipler Birliği’ne Utku’nun bağımsız doktor heyetince muayene talebimiz olmuştur. Tabipler Birliği’nin Milli Savunma Bakanlığı’na yaptığı başvuru da uygun bulunmamıştır.

10 - Utku’ya cezaevi içerisindeki avukat görüşmelerine gelirken bile ve hukuken gereği yokken kelepçe takılması, sağlık desteğinden yoksun bırakılması, baskı altında tutulması, çıplak arama yoluyla işkenceye maruz bırakılması, sinir krizi geçirtilip, doktora götürülmemesi, kriz esnasında dahi taciz edilerek sarf ettiği sözler ile ilgili olarak hakkında ceza soruşturması başlatılması, geç kalktığı gerekçesiyle hakkında gerçeğe aykırı tutanak düzenlenip, zorla savunmasının alınması yoluyla sistemeatik ve çok yönlü işkenceye maruz bırakılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder